Een blije lever geeft blije hormonen!


De lever is een grote biotransformatiefabriek. De lever heef verschillende taken waaronder de ontgifting en het omzetten van hormonen; denk daarbij bijvoorbeeld aan T4 -> T3 (schildklierhormoon) of juist het afbreken van hormonen.

Om onze hormonen blij te houden is dus van belang om goed voor onze lever te zorgen.

Als hormonen na het gedane werk niet afgevoerd worden, dan blijven ze in je lichaam circuleren en raakt de boel volledig ontregeld. Dat is ook wat er gebeurd als hormonen niet snel genoeg worden afgebroken en afgevoerd. Er ontstaan dan verschillende lichamelijke klachten zoals opgeblazenheid en vocht vasthouden, PDS, oestrogeendominantie, hersenmist, PMS klachten, obstipatie, eczeem, bloedsuikerspiegelschommelingen, acne, haaruitval en diarree of brijige ontlasting.

Al deze klachten hebben te maken met een verstoorde hormoonbalans doordat afvalstoffen niet voldoende en snel genoeg worden afgebroken en afgevoerd

Je lever kan behoorlijk wat hebben en wordt dagelijks blootgesteld aan de meest giftige afvalstoffen. In principe is dit orgaan heel goed in staat om die te verwerken. Toch is er een aantal stoffen die we ‘dagelijks’ tegenkomen, die de lever behoorlijk kunnen beschadigen en dat zijn misschien niet de stoffen die je verwacht

  • Alcohol – alcohol is niet goed voor je lever. Je hebt meer kans op leververvetting en leverontsteking.
  • Frisdrank – Ook frisdrank kan de kans op leververvetting vergroten. Het maakt niet uit of je gewone frisdrank drinkt of light frisdrank.
  • Medicijnen -Bepaalde medicijnen kunnen soms al na enkele dagen leverbeschadiging in de hand werken. Met name antidepressiva lijken dit risico te vergroten, hoewel de schade ook afhangt van andere factoren zoals gezondheid, leeftijd en ander medicijngebruik.
  • Supplementen – Volgens onderzoek kunnen veel supplementen de lever beschadigen doordat ze vervuild zijn of te hoog gedoseerd. Kies daarom ook nooit voor het huismerk van de drogist ook al is dit goedkoper. Kies bijvoorbeeld voor Vitakruid. Met de kortingscode patries10 krijg je korting op Vitakruid.nl. De code mag je natuurlijk áltijd delen.

Help je lever echt een handje

De lever is onze grote detoxer, maar hij kan het niet alleen.  De lever heeft enzymen nodig om de afvalstoffen af te breken of om onschadelijk te maken van toxines. Daarvoor zijn glutathion, B-vitamines, C-vitamines, selenium en voldoende aminozuren (=eiwitten).

  • Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten die je met name vindt in dierlijke producten zoals kaas, eieren, vlees, kip en vis.
  • B-vitamines en C-vitamines haal je met name uit groente en fruit. Eet minimaal 400 gram groente en 2 stuks fruit per dag.
  • Glutathion zit o.a. in wortelen, broccoli, avocado, spinazie, appels, asperges en meloen
  • Vul voedingstekorten aan. Deze tekorten kun je door middel van EMB bloedtest in kaart brengen en ga aan de slag met Patries Hormoonadvies traject.

Tip; verse koriander bevat een stofje (linolool) dat helpt om je lever te reinigen. Je kunt het toevoegen aan soep, salades en oosterse gerechten.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.