perimenopauze versus menopauze


Heb jij nu al symptomen, waarvan je dacht dat je ze pas zou krijgen als je in de 50 bent; opvliegers, nachtelijk zweten, vaginale klachten, zeer heftige menstruaties, pijnlijke borsten, geen zin meer in die leuke dingen in het leven, stemmingswisselingen, angstige gevoelens, gewichtstoename, slaapproblemen enz. De kans is groot dat je in perimenopauze zit. Veel vrouwen hebben hier nog nooit van gehoord en verwarren perimenopauze daarom ook met de menopauze.

Perimenopauze betekent ‘rond de menopauze en verwijst naar de hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de 2 tot 12 jaar voorafgaand aan de menopauze. In de perimenopauze heb je het meest kans op klachten. Vooral als je je in je jongere jaren ook veel menstruatieklachten hebt gehad.

De menopauze is de levensfase die een jaar na je laatste menstruatie begint en de periode waarin veel symptomen zich zullen stabiliseren.

Perimenopauze en menopauze zijn dus 2 verschillende dingen. In de menopauze produceer je bv weinig oestrogeen en tijdens de perimenopauze maak je een oestrogeenachtbaan mee en kun je soms meer oestrogeen hebben dan je ooit hebt gehad.  Het schiet gigantisch op en neer. De ene keer stijgt het tot het dubbele van wat het daarvoor was, om vervolgens tot bijna nul te dalen. En dat gebeurt steeds opnieuw, cyclus na cyclus. Als je oestrogeenniveau op en neer gaat, verlaat je progesteron stilletjes het toneel. Dat is jammer, want de kalmerende effecten van progesteron zouden het een stuk gemakkelijker maken om met de oestrogeenachtbaan om te gaan.

De perimenopauze begint waarschijnlijk als je in de 40 bent, maar als je eind 30 bent ga je wellicht al iets van merken. De veranderingen die je tijdens de perimenopauze meemaakt zijn niet leuk en ze kunnen er zijn voordat je er erg in hebt. Je leidt dan bijvoorbeeld gewoon je drukke / sociale leven en hebt opeens het gevoel dat je niet helemaal jezelf bent. De klachten zullen echt niet minder worden door er niks aan te doen, je hebt juist kans dat de klachten alleen maar erger worden.

Gelukkig kun je hier zelf wat aan veranderen. Hoe pak je deze klachten aan?

  • Rust en ontspanning
  • Vermijd stress
  • Minder of stopt tijdelijk met alcohol drinken
  • Magnesium
  • Ashwagandha
  • Vermijd koemelkproducten
  • Zorg ervoor dat je darmbacteriën gezond blijven
  • Fysieke activiteit


Weet je niet hoe of waar je moet beginnen en je wilt hier hulp bij, klik dan hier om contact op te nemen met mij.

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.