Schildklier en menstruatieproblemen


De schildklier is te vergelijken met het gaspedaal van de auto. Als je het gaspedaal niet goed in kan trappen rijdt een auto langzamer en gebruikt het minder brandstof. Als je schildklier niet goed werkt, bijvoorbeeld te langzaam functioneert, dan verlopen al je lichaamsprocessen langzamer en verbruikt je lichaam ook minder brandstof.

De schildklier produceert het schildklierhormoon, een klein eiwithormoon dat uit tyrosine en jodium bestaat. Schildklierhormoon is het “contactsleuteltje ’voor elke cel. Het stimuleert de verbranding van calorieën en de aanmaak van eiwitten. Schildklierhormoon is essentieel voor alle stofwisselingsprocessen, waaronder de spijsvertering, de ontgifting en de ovulatie.

Schildklierproblemen worden vaak onderkend. Zelfs bij nog een redelijk goede schildklierwaardes, kunnen de klachten al lang aanwezig zijn. De oorzaak ligt vaak in leefstijl en daarnaast gaat je schildklier vaak ook een klein tikkeltje trager werken naarmate je ouder wordt. Schildklierproblemen komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Schildklierklachten kunnen zich uiten in kouwelijkheid, droge huid, vermoeidheid, haaruitval, zwakke nagels, depressieve gevoelens, obstipatie, aankomen in gewicht en hoofdpijn. Maar de schildklier en menstruatieproblemen staan ook met elkaar in verbinding.

Een slecht werkende schildklier:

 • Onderdrukt de eisprong.
 • Kans op insulineresistentie
 • Verhoogd risico op PCOS
 • Verstoring van de afbraak van oestrogeen, waardoor er een oestrogeenoverschot ontstaat
 • Je cellen van je eierstokken krijgen niet de energie die ze nodig hebben voor de ovulatie, waardoor er dus sprake is van anovulatie en een laag progesteronniveau.
 • Er ontstaat een tekort aan stollingsfactoren, met als gevolg hevige menstruele bloedingen.

Een van de manieren om een trage schildklier te testen is middels de Barnes-test.

Dokter Barnes heeft een eenvoudige lichaamstemperatuur ontwikkeld die moet worden uitgevoerd voordat je ’s ochtends uit je bed stapt. De test gaat als volgt:

 • Leg voordat je gaat slapen een thermometer klaar. Als je een kwikthermometer gebruikt sla hem dan alvast naar beneden.
 • Meet de volgende morgen, voordat je op staat, jouw lichaamstemperatuur, 5 minuten rectaal. Beweeg zo min mogelijk, sta dus nog niet op uit bed, blijf rustig liggen
 • Doe deze test op 2 verschillende dagen

Uitslag

 • 36,6 – 36,8 C: jouw schildklier werkt goed
 • Lager dan 36,6 C: je heeft met 85% zekerheid een trage schildklier

Let op menstruerende vrouwen moeten de Barnestest, vanwege temperatuurschommelingen in hun maandelijkse periode op de 2e en 3e dag na het begin van hun menstruatie uitvoeren.

De emb test laat ook o.a zien of je een trage schildklier hebt. Voor meer informatie over de emb test klik dan hier

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.